Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 23.12.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: R.A.
Titlul articolului: Nemultumirea UDMR: Statutul minoritatilor
Acces online: https://www.ziua.ro/display.php?data=2005-12-23&id=190834


Conducerea UDMR si-a prezentat bilantul primului an de colaborare cu Guvernul Aliantei PNL-PD si Partidul Conservator, esecul cel mai mare al Uniunii fiind neadoptarea Legii privind statutul minoritatilor. Cu toate acestea, deputatul UDMR, Marton Arpad (foto) s-a declarat optimist si a mentionat, intr-un interviu pentru BBC preluat de Rador ca, mai mult ca sigur, Statutul va fi gata in luna februarie. Conducerea Camerei Deputatilor a amanat pentru a treia oara la inceputul acestei saptamani data limita pana la care comisiile de specialitate trebuie sa depuna rapoartele pe marginea proiectului de lege, pentru a putea fi dezbatute in plen. Comisiile vor trebui sa finalizeze rapoartele pana pe 15 februarie. "Acele cateva probleme ramase in suspensie le vom discuta si vom ajunge la un compromis cu PD, singurul partid din Coalitie care mai are anumite probleme legate de acest proiect de lege, si atunci nu vad nici un impediment ca pana la sfarsitul lunii februarie sa avem o lege a statutului minoritatilor nationale, foarte importanta. Cand vor veni sa ne monitorizeze raportorii UE, vor putea scrie in raportul lor ca si aceasta lege am facut-o", a comentat deputatul UDMR. El a apreciat ca o noua amanare a termenului de depunere a raportului asupra legii nu este de dorit pentru ca nu ar fi in interesul Romaniei. "V-am spus inca o data, in februarie incep din nou vizitele, si dupa cum poate nu toti au constientizat, in Raportul Moscovici este un articol in care se vorbeste exact despre aceasta. Se spune ca trebuie sa existe legea, deci trebuie sa existe legea, inseamna ca trebuie sa existe, nu poate sa nu existe", a spus deputatul PSD. El a mentionat ca UDMR va veni cu o propunere ca toate posturile, in institutiile de cultura si de invatamant in limba unei minoritati nationale sa se ocupe prin concurs. "Acest concurs sa aiba doua faze, una eliminatorie, de cultura si limba, in mod evident, cea de-a doua, declaratie de competente, manageriale si alte asemenea, iar acest concurs sa fie sustinut in fata unei comisii paritare. Eu nu vad nici o problema si teoretic, pe aceasta tema, se pare, chiar exista o intelegere intre noi", a mai spus deputatul UDMR.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.